Αγροτικές επιδοτήσεις

Θυμάμαι ένα περιστατικό έντονα εδώ και πολλά χρόνια τότε που ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90.
Μόλις είχαν ξεκινήσει οι πρώτες εθνικιστικές κορώνες με το πρόσχημα της ασφάλειας/ ανασφάλειας.
Σε κάποιο χωριό της ελληνικής επαρχίας είχε γίνει ένα έγκλημα, οι δράστες ήταν αλλοδαποί και το φυτίλι άναψε. Ξεσηκώθηκαν οι καμεραμεν και οι ρεπόρτερ των ΙΕΚ να περιδαιβαίνουν την ελληνική επαρχία για να ερευνήσουν τον πόνο, τον φόβο και την κατάντια της σύγχρονης ελλάδας. (ναι με μικρό, κάνω ορθογραφικά από τη βιαστική μου δακτυλογράφηση συχνά πυκνά, αυτό είναι από τα σκόπιμα).

"Φοβόμαστε μη μας κλέψουν, φοβόμαστε μη μας σκοτώσουν"
(Το φόβο τον κατανοώ, και τον άνθρωπο που ζει και δρα κάτω από αυτόν τον λυπάμαι και τον συμπονώ, ξέρω πως είναι να φοβάσαι)

Αγρότες με τα "πρόσωπα ψημένα από τον ήλιο και τα χέρια ροζιασμένα από τη δουλειά" να επιδεικνύουν κυνηγετικές καραμπίνες "Μ'αυτές κοιμόμαστε κάτω από το μαξιλάρι μας" και σιδερόφρακτα παράθυρα: "Αφού δεν κάνει κάτι το κράτος για εμάς, θα το κάνουμε μόνοι μας για τις οικογένειες μας και τις κόρες μας" (κλασικός ο φόβος του έλληνα μυστακοφόρου μην του πηδήξει την κόρη κανένας αλλόθρησκος).

Στην αρχή αναρωτήθηκα μήπως έχουν δίκιο.  Όταν φοβάσαι και θες να υπερασπιστείς τα δικά αναφαίρετα δικαιώματα, τον κόπο σου και βλέπεις ότι είσαι μόνος σου, μπορεί να κάνεις και πράγματα φρενιασμένα, ασυλλόγιστα, με τα δόντια σφιγμένα και τα αυτιά βουλωμένα.

Μετά πρόσεξα πως οι αγρότες και οι αγρότισες κατονόμαζαν πάντα τους δράστες ως "ξένους, μάλλον Αλβανούς".  Κάποια σύναψη στο μυαλό μου λειτούργησε άμεσα και ήρθε στη σκέψη μου ένα διήγημα του Edgar Allan Poe, " The Murders in the rue Morgue".   Έγινε ένα εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα και υπήρχαν άφθονοι αυτήκοοι μάρτυρες. Κάποιος αναγνώρισε πως ο δράστης μιλούσε γερμανικά ενώ ο ίδιος δεν τα μιλούσε. Σε κάποιον ακούστηκαν σαν ρωσικά, αλλά ακούστηκαν γιατί λέξη δεν ήξερε να αρθρώσει και να διαβάσει κ.ο.κ.  Τελικά ο δράστης ήταν ένας ουρακοτάγκος που ούρλιαζε και έσφαξε δυο γυναίκες με ένα ακονισμένο ξυράφι που του  γυάλισε στο μάτι.

Ξαφνικά, όλοι οι εγκληματίες στα τέλη του '90 μίλησαν Αλβανικά.
Ξαφνικά, το κράτος ενδιαφέρθηκε να ξαμολύσει αστυνομικούς σε "επιχειρήσεις σκούπα" ( μην κάνεις πως δεν θυμάσαι) και να  μαζεύει τους παρανόμους  50-50 σε λεωφορεία  για την Αλβανία .
 Ξαφνικά, οι αγρότες ξαναβγήκαν στα κανάλια "Ε, μπορεί να γίνει σε κανένα μήνα το ξεκαθάρισμα; Τώρα μαζεύουμε τις ελιές".

Δεν αναφέρθηκε καμία σύλληψη αγρότη.

Σχόλια

Ο χρήστης Heliotypon είπε…
Τίτλος οι γεωργικές επιδοτήσεις, αλλά περιεχόμενο ο φόβος των Αλβανών. Μήπως δεν έπιασα κάποια αλληγορία ή συμβολισμό; 'Οσο για το "ε" του ελλάδα έπιασα το υπονοούμενο και συμφωνώ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εξαιρετικο Κρούσυ, τέλειο.
Ο χρήστης Crucilla είπε…
@Heliotypon, θεωρώ πως περιεχόμενο δεν είναι ο φόβος για τους Αλβανούς αλλά το υποκριτικό μας πρόσχημα για ασφάλεια δεδομένου ότι όσο βγάζαμε πολλά λεφτά εις βάρος τους, η συμβίωση με τους μετανάστες ήταν ευκολότερη, ακόμα και αν ήταν λαθραίοι. Η επιλογή των αγροτών είναι σκόπιμη γιατί είναι μια από τις κάστες που επωφελήθηκαν περισσότερο σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της δεκαετίας του 90.

@Krot, σε ευχαριστώ :D
Ο χρήστης IEREMIAS είπε…
Αλλος ενας συμβολισμός ηταν η παράληλη αναφορά του Σημίτη και του εγκλήματος της μαιμους στην οδο Morgue.
Περαν των αστειων τα κειμενα σας ειναι πολύ καλά μανδάμ.Αν ζουσαμε σε αλλη χώρα θα μπορούσατε να ζείτε απο αυτά
Ο χρήστης Crucilla είπε…
@Μαυρομάτη υπάλληληλε, σας ευχαριστώ. Μου πατήσατε τον κάλο βέβαια γιατί αυτό θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου, να γράφω...
Ο χρήστης ΩΣΗΕ είπε…
σπέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης koulpa είπε…
ωραία είναι εδώ! πως και δεν έχω βρεθεί;.. ή έχω;.. αχ αυτό αλτσχάιμερ.. :):)
από το 85 άρχισε το χάιδεμα.. αλλά από το 96 μας πήρε και μας σήκωσε.. καλά οι αγρότες.. επωφελήθηκαν αλλά δεν ωφελήθηκαν.. κακόμαθαν.. γιατί για κάποιο λόγο έπρεπε να εξαφανισθούν.. :):)
αχ διάβασα και προς τα πίσω και κόλλησα στο ροζ με καλαθάκι.. :):)
την καλημέρα μου και καλως σας βρήκα (;).. :):)
Ο χρήστης koulpa είπε…
ωωωωωω ΩΣΗΕ;; πότε γύρισες; :):)
παπα η ζωή μας κύκλους κάνει.. :):)
πηγα στην kwlogria πήγα στην ξεχασμένη tanila βρέθηκα εδώ.. έπαιται συνέχεια.. :):)
Ο χρήστης Crucilla είπε…
Καλημέρα και στους δυο σας!
(ΩΣΗΕ;; ουάααααααααααου, καλώς ήρθες!!!)
Ο χρήστης koulpa είπε…
xaxa διάβασα στα γρήγορα τα του 2006.. το 07 πολύ ψωμωμένο.. μια χαρά σε βρίσκω.. αλλά φθινουσα κι εσύ.. :):)
την καληνύχτα μου :):)
Ο χρήστης Marina είπε…
Χαχα! Για όλα φταίνε οι ξένοι..όμως πρίν τους συλλάβει η μέθοδος σάρωσης, να προλάβουν να αρμέξουν, να συλλέξουν καρπούς, να οργώσουν, να σπείρουν..ε και άμα κάνουν όλα αυτά πάρτε τους..Μη ξεχάσετε να μας του ξαναφέρετε το Σεπτέμβριο..για τα πατητήρια..